Yaz Aylarında Beslenmeye Dikkat!!!

Yazın aşırı sıcaklarda yağlı ve şekerli besinler yerine vitamin-mineral açısından zengin ve kalori olarak düşük besinler daha uygundur. Yaz aylarında beslenmemize dikkat ederken de yeterli ve dengeli olmasına dikkat etmemiz gerektiğini de unutmayalım.

Yaz mevsiminde günlerin uzun olması nedeniyle daha çok yemek yenilmekte, özellikle geç vakite kadar süren akşam yemeklerinin yağlı ve ağır olması da vücut dengesini zorlayabilir. Akşam yemekleri en geç 20.00-20.30 olmalıdır. Özel davetlerde yemek saati daha geç vakitlerde olduğu zamanlarda ise saat 19.00 gibi küçük bir ara öğünle açlığı bastırıp, akşam yemeğince ise daha az yemeyi sağlayabiliriz. Bu ara öğünlerde ise salata veya 8-10 fındık-kuru kayısı veya grisini-ayran veya peynir-ekmek gibi alternatifler tercih edebilirsiniz. Daha sonraki gelen akşam yemeğinde ise çorba ve salata gibi hafif yemeklerle geçiştirip tatlı olarakta sütlü veya meyveli tatlıyla yemeği sonlandırmalısınız.

Bu dönemde sıklıkla meyve-sebzelere yönelebilirsiniz vitamin- mineral deposu olmalarının yanı sıra iyi birerde posa kaynağıdır. Ayrıca su oranları yüksek olduğu içinde artan sıvı ihtiyacımızı karşılamamıza da yardımcı olur. Fakat yazın öğünlerin sadece meyve ile geçiştirilmesi oldukça yanlıştır. Meyvenin ana yemek yerine değil de, yemekten sonra yenmesi gerekir. Meyvenin de kendi içeriğinde şeker olduğu için fazla yenilmesi kilo artışına neden olmaktadır.

Dengeli ve düzenli öğün her zaman ve herkes için önemlidir. Yaz aylarında da aşırı yemeleri önlemek için az az ve sık aralıklarla besin tüketilmelidir. Sabah kahvaltı alışkanlığının kesinlikle olması, öğle ve akşam yemeklerinin düzenli yenilmesi ve buna ilave olarakta yoğurt, süt, ayran ve meyve gibi hafif besinlerden oluşan ara öğünler tüketilmelidir. Ayrıca akşamları daha düzenli ve hafif besin tüketilmesiyle de rahat bir uyku düzeni sağlanır.

Normal koşullarda sıvı kaybı ter, idrar, dışkı, solunumla olur ve havalarının ısınmasıyla sıvı kayıpları artar. Bu nedenle günlük sıvı tüketimimizi de arttırmamız gerekmektedir. Günlük olarak tüketeceğimiz 2.5 litre su ihtiyacımızı karşılayacaktır. Su tüketmek zor geliyorsa birkaç parça meyve, nane, limon ekleyebilirsiniz. Soğuk bitki çayları, ayran, soda, şekersiz meyvenin kendi tadıyla pişmiş kompostolar da doğru seçimlerdir.

Genel öneriler

  • Yaz aylarında sıvı kaybı çok olacağından bol bol su için.
  • Bol miktarda sebze ve meyve tüketin.
  • Fazlaca yapılan kızartmalardan uzak durun.
  • Az yağlı zeytinyağlı sebze yemekleri tercih edin.
  • Tuz tüketiminize dikkat edin.
  • Asitli ve alkollü içeceklerden kaçının.
  • Ağır ve yağlı yemeklerden kaçının.
  • Gece geç saatlerde yemek yemeyin.

DYT.ELİF KÜÇÜK                 

BESLENME VE DİYET UZMANI

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Beyinde İştah Kontrolü

Günlük hayatımızda yemek aslında basit gibi gelsede iştah ve doygunluk uzun yıllardır üzerinde araştırma yapılan ve tam anlamıyla bilinmeyen bir...

Devamını Oku

Yeterli ve Dengeli Beslenme

Yeterli beslenme kişini yaşamını devam ettirmesi için yeteri kadar besin almasını ifade eder ama bireyin ihtiyacından az alınırsa yetersizlik, fazla...

Devamını Oku