Regl Döneminde Nasıl Beslenmeliyiz?

Kadınların adet dönemleri hem vücut şekillerini, hem ruhsal davranışları hemde beslenmelerini etkiler. Bu etkileri azaltmak beslenmeye biraz dikkat ederek mümkün.

Her ay 1-2 hafta öncesinde başlayan ve regl dönemi bitmesiyle ortadan kaybolan sıkıntılar yaşanır.kadınlarda yaşanan bu dönem hem ruhsal davranışlarında hemde beslenmelerinde değişimlere neden olur.

Regl dönemince vücutta şişkinlik,ağrı,göğüslerde hassasiyet,baş ağrısı,ruhsal gerginlik hali, sinirlikik durumui tatlı , tuzulu krizleri sık yaşanabiliyor.

Bu dönemlerde kadınların vücudunda hormonal olarak değişmeler olduğu için mide bulantıları, iştahsızlık veya iştahta aşırı artma,tatlı krizleri olabiliyor.

Özellikle bu dönemde kadınların en büyük sorunu vücutta ödeme bağlı şişkinlik ve kilo artışıdır. Tuz miktarını azaltmanız; vücuttaki oluşacak sıvı artışını azaltacaktır. Yemekleri az tuzlu veya tuzsuz pişirmek, tuzlu peynir, tuzlu zeytin, turşu ve soslardan, salamura besinlerden tüketmemek sizin ödeminizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Ayrıca vücutta şişkinliğin önüne geçmek için su miktarınıda artırmak gerekir. Çay, kahve ve asitli içecekler gibi kafein içeriği yüksek olan içeceklerin aşırıya kaçılmaması önemlidir.

Aşırı şişliği önlemek ve ödemi atmak için maydonoz, kekik yemek ve salatalarınızda kullanabilir. Çay olarakta demleyip tüketebilirsiniz.

Regl döneminde aşırı kanamaya bağlı demir kaybı olmaktadır. Demir kaybını önlemek için günlük olarak ortalama 90 gr kadar kırmızı et, tavuk, balık tüketilmelidir.

Kuru kayısı, kuru üzüm gibi kuru meyvelerde demir açısından zengin olduğu için bu dönemde tüketilmelidir.

Demir emilimini arttırmak içinde c vitamini içeriği yüksek olan yeşil yapraklı sebzeler,maydonoz, yeşil biber, portakal, mandalina etlerin yanında bol miktarda tüketilmelidir.

Regl döneminde b6 ve magnezyum değerlerinde azalma görülür.

B6 yetersizliği sinir sistemini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle regl döneminde ve öncesinde mutlaka b6 vitamininden zengin besinler ile beslenmemiz rahat geçirmemize neden olacaktır. Özellikle kırmızı et,balık,yumurta,ekmek,süt,portakal,armut,muz,lahana,ıspanak,karaciğer,taze ve kuru fasülye b6 vitamininden zengin besinlerdir.

Ayrıca magnezyum düzeyinde azalmada tatlı isteğine neden oluyor. Tatlı krizlerini önlemek için mutlaka magnezyum tüketimide dikkat etmeliyiz.tüm yeşil yapraklı sebzeler,baklagiller,tahıllar,kepekli pirinç,fındık,ceviz,badem,patates,üzüm,kakao,çikolata magnezyumdan zengin besinlerdir.1 fincan sıcak çikolata hem magnezyum açısından zengindir hemde tatlı ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Posa tüketimi önemlidir.. Tam tahıllı undan yapılmış ekmek,kepekli makarna ve pirinç,her öğünde salata tercih etmeniz posa alımınızı arttıracaktır.posa barsak düzeninizi sağlamanın dışında kan şekeri kontrolünüzüde sağlayacaktır.

Bal,reçel,pekmez gibi besinler kan şekerini hızlı yüksellitği gibi hızlıda düşmesine neden olur. Ve tatlı krizlerini tetikler.regl öncesi ve döneminde bu besinleri sınırlandırmak gerekir.

Öğün sayısını arttırmak gereksiz ve kalorili atıştırmaları önleyecektir.ara öğün olarak daha düşük kalorili besinleri seçmek gerekir.meyve sularının yerine meyveleri,sert kabuklu yemişleri,yoğurt,süt gibi besinleri alternatif olarak kullanabiliriz.

Bol sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin.sıvı ihtiyacınızı sudan karşılayın. Çay,kahve,meyve suları veya asitli içecekler susamamızı önlesede su yerine geçmeyecektir. Mutlaka günde 8-10 bardka su tüketin.meyve suları ve asitli içeceklerden gereksiz kaloridan kaçmak için; çay,kahve gibi içeceklerde kafein açısından zengin olduğu için bu dönemde tüketmeyin.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

KAHVALTI ŞART!!!

Güne zinde başlamak için kahvaltı şart!!! Sevdiğiniz meyveleri doğrayın, light süt ve yulaf ezmesiyle karıştırın ve tüketin!!! Hem doyurucu hemde...

Devamını Oku

Ramazan ve Sağlık

Oruç tutmak dinimizin en önemli farzlarından biridir. Ramazan ayıyla birlikte beslenme alışkanlıklarımız tümüyle değişir. Ramazan boyunca sağlığınızı ve kilonuzu korumak...

Devamını Oku