Kalp Hastalıklarında Beslenmenin Önemi
Beslenme, kalp sağlığı için hayati önem taşıyor. Küçük yaşlarda edinilen doğru beslenme alışkanlıkları ileriki yıllarda genel sağlığımızı koruduğu gibi kalbimizde koruyor. Kalp hastalığını korumak için çok özel bir diyet uygulamak gerekmiyor. Ancak, bazı besinler kandaki kolesterolü düşürürken, bazıları ise kalbe zararlı yağlar içeriyor. Bu nedenle günlük beslenmemizde besinleri seçerken dikkat etmemiz gerekiyor.
O Halde Kalbimiz İçin Ne Yapabiliriz?
Aslında vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri, dengeli olarak aldığımız zaman, kalbimiz de korumuş oluyoruz. Ancak kalp hastalığında, bazı risk faktörleri var. Peki bunlar nelerdir?
Yüksek Kan Kolesterolü
Kolesterollü besinlerin tüketilmesiyle kalp hastalıkları arasında doğrudan ilişki tespit edilmiştir.
Yapılan araştırmalarda da günlük beslenmemizde yağ miktarından çok yağ türü kan kolesterolümüzü arttırdığı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle yağ seçimine dikkat etmeliyiz. Kandaki toplam kolesterol miktarı ise 200 mg/dl’ yi geçmemelidir.
İyi Kolesterol (HDL)
Çok az miktarda kolesterol içerirler ve görevleri kandan karaciğere kolesterol taşımaktır. Vücutta temizleme işini üstlendikleri için, kandaki miktarının yüksek olması istenir ve kalp hastalıkları riskini azaltırlar.
Kandaki HDL seviyesi 35-40 mg/dl olmalıdır.
Kötü Kolesterol (LDL)
LDL‘ de karaciğerden vücudun diğer organlarına kolesterol taşıyarak damar ve damarların çeperlerine birikme yaparlar. Bu nedenle kalp hastalığı açısından risktir ve kanda düşük seviyede olması istenir.