Kalp-Damar Sağlığınızı Meyve Ve Sebze Yiyerek Koruyun

Her gün yiyeceğiniz 4-5 porsiyon meyve ve sebze kalp ve damar sağlığınızı farkında olmadan korumanıza yardımcı oluyor.

C vitamini, çinko, flavonoid içerikli meyveler, kılcal damarları koruyarak çatlamaları önlüyor. Ve kan dolaşımını hızlandırıyor.

Çalışma hayatı, uzun süre ayakta kalma veya hareketsiz yaşam, topuklu ayakkabılar, düzensiz beslenme ve kilo ilerleyen zamanlarda bacak ağrılarına neden oluyor. Bacaklarda dolaşım bozukluğu sonucu kılcal damar çatlamaları, morarmalar, selülit ve varislere kadar gidebiliyor.

Kanın tüm vücudu sistemli bir şekilde dolaşması için damar, kas ve cildin uyumlu olarak çalışması gereklidir. Bu sistemin düzenli çalışması da yediğimiz besinlerle çok yakından ilgilidir.

Damar sağlığımızı korumak için nasıl beslenilmeliyiz?

Damar yapısını güçlendirmek için C vitamini, çinko, flavonoid içeren besinler tüketilmesi gereklidir. Potasyum, omega-3 ve omega-6’ nında damarlara yararı olduğu bilimsel olarak tespit edilmiştir.

Ancak doğada bu maddelerin hepsini içeren mucizevi bir besin yoktur. Günlük yiyeceğimiz 4-5 porsiyon meyve ve sebze ihtiyacımızın çoğunluğunu karşılamış oluruz.

C vitamini: Meyvelerin çoğunda bulunan C vitamini aynı zamanda iyi bir antioksidan kaynağıdır. Soğuk algınlığını koruyucu etkisinin yanında damarları koruyucu etkisi vardır. Bunun yanında dokuları bir arada tutan kolojen sentezinde görevli olduğu için C vitamini eksikliğinde çarpmalar sonucu deride hızlı morarma ve kızarmalar meydana gelmektedir.

Portakal, greyfurt, limon, kivi, çilek gibi C vitamininden zengin olan meyveleri ile yeşil ve koyun renkli sebzeleri tercih edebilirsiniz.

Çinko: Çinko kanla doğrudan temas halinde olan damarların iç duvarlarındaki hücreleri güçlendiren bir mineraldir. Beyin fonksiyonlarına, adele, eklem ve damar tabakalarına olumlu etkisi vardır.

En çok deniz ürünleri, kırmızı et, tavuk eti, kurubaklagil ve tahıllarda bulunur.

Potasyum: Damar yaşlanmasını geciktirir. Kalp ve damar koruyucu etkisi vardır. Domates, patates, kavun, kuru kayısı potasyum kaynaklarından birkaçıdır.

Flavonoidler: Flavonoid maddesi damar içi zarını koruyarak vücudun değişen oksijen ve kan dolaşım oranını kontrol eder.

Flavonoid kötü kolesterolün yol açtığı oksidasyon durumunu ve damar çeperlerinin kalınlaşmasını önlüyor. Amerikan kalp derneğinin yayınladığı yayında yer alan araştırmaya göre, daha öncede kalp sağlığında olumlu etkisi belirlenen siyah çayda, siyah üzümde, greyfurt suyunda, soğanda flavonoid maddesi yüksek oranda bulunuyor.

Kalp ve Damar Sağlığı İçin Öneriler

  • Tercih edilen meyveleri ve sebzeleri daima taze olmasına dikkat edilmeli. Damarlar için faydalı olan C vitamini besin hazırlama, pişirme sırasında kaybolduğu için hazırlama ilkelerine dikkat edilmeli.
  • Meyveleri ve sebzeleri daima kabuklu tüketmeliyiz. Çünkü flavonoidler meyvenin kabuk kısmında bulunurlar.
  • Meyveleri ve sebzeleri değişik ve farklı renklerde tüketmeye özen göstermeliyiz.
  • Günlük 1 saat yürünmeli. Böylece her adımınızda kan, ayak topuğunuzdan kalbe pompalanacaktır.
  • Yediğiniz besinlere tuz ve şeker fazla ilave etmemeye çalışmalıyız. Fazlasının damarlarda bozulmalara yol açacağını unutmamalıyız.
  • Aşırı çay, kahve, ve kola gibi kafeinli içecekler içmemeye özen göstermeliyiz.

Sağlıklı ve dengeli beslenme dileğiyle,

   Elif Özhan

Beslenme ve Diyet Uzmanı  

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Diyette Vücut Analizinin Önemi

Yıllardır diyet yapmak uzun süreli aç kalmak ve öğünleri geçiştirmek olarak uygulanmıştır. Bu şekilde yapılan diyetler metabolizmayı yavaşlattığı gibi vücuttan...

Devamını Oku

Yeterli ve Dengeli Beslenme

Yeterli beslenme kişini yaşamını devam ettirmesi için yeteri kadar besin almasını ifade eder ama bireyin ihtiyacından az alınırsa yetersizlik, fazla...

Devamını Oku

KAHVALTI ŞART!!!

Güne zinde başlamak için kahvaltı şart!!! Sevdiğiniz meyveleri doğrayın, light süt ve yulaf ezmesiyle karıştırın ve tüketin!!! Hem doyurucu hemde...

Devamını Oku