Sağlıklı Beslenme ve Diyet

Fazla kilolular olan kişiler bu kilolardan kurtulmak için çeşitli yöntemlere başvurular. Ama çoğu zaman uzman kontrolü dışı uygulamalar olduğu için bu denemeler hep hüsranla sonlanır. Diyet yaparken doğru beslenmek, dengeli ve çeşitli beslenmek gerekmektedir. Yoksa diyetiniz, hastalık reçetesi haline gelebilir.

Nasıl kilo verebiliriz sorusu aslında o kadar zor bir soru değildir. Düşündüğünüzde kilo verimi bir matematik denklem gibidir. Sadece alınan ve harcanan enerji arasındaki farkı bilmek önemlidir. Eğer vücut ağırlığını besinlerle alınan enerji ile harcanan enerjiyi birbirine eşit olmasıyla dengede tutarız. Ama alınan enerjiyi harcadığımızdan az tutarsak vücutta enerjinin kullanılmasıyla kilo kaybı olur. Bu nedenle diyetler tabu haline gelmemelidir.

Bir beslenme uzmanı yardımı ile sağlıklı ve dengeli şekilde beslenerek istediğiniz kiloya ulaşabilirsiniz.

Peki yaptığımız diyette nelere dikkat etmeliyiz?

* İlk öncelikle diyette başarılı olmak istiyorsanız beyin olarak hazır olmalısınız. Eğer hazır değilseniz küçük kaçamaklar yapacaksınız ve başarılı olamayacaksınız demektir.

* Kilo verirken bir hedefiniz olmalıdır. Kaç kilo vereceksiniz, ne kadar sürede verileceği belirlenmelidir.

* Diyet yaparken size uygun diyeti yapmanız önemlidir. Çünkü diyet kişiye özel olmalıdır. Bir diyet uzmanı tarafından diyet alacak kişinin beslenme alışkanlıkları yaşına, cinsiyetine, iş koşullarına, boyuna, kilosuna, varsa sağlık problemlerine, metobolizma hızına uygun diyet belirlenmelidir.

* Diyette öğünleri dengeleyin. azar azar ve sık sık tüketilecek şekilde düzenlenmeli, öğün atlanmamalıdır.

Genelde diyet yapanlar gün boyu aç kalıp 1-2 öğünde beslenirler. Böyle yaparak metabolizmalarını yavaşlatırlar. Ve buna bağlı olarakta kilo kaybı ilk başlarda çok hızlı olsada sonraki dönemde yavaşlar ve daha sonra kaybettikleri kilodan daha fazlasını alırlar. Çünkü kaybettikleri kilolar yağdan kayıp değil su ve kastan kayıptır.

*Günde 3 ana ve 3 ara öğün olacak şekilde düzenlenir. Ve öğünler arasında 2-2,5 saat olmalıdır.

*Diyette her besin grubuna yer verilmelidir. Tek besine yönelik beslenen bireylerde başta kilo kaybı olmasına rağmen sonraki dönemlerde eski kilolardan daha fazlasının alınmasına neden olur.

*Diyetle birlikte günlük olarak spor yapılmalıdır. Metabolizmamızı hızlandırmak adına haftada en az 3 gün tempolu şekilde 30-45 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır.

* Meyve ve sebzeler gibi bol lifli besinlere diyette yer verilmelidir. Vitamin, mineral, posa ve antioksidan açısından zengin besinlerdir. Posa açısından zengin olduğu için barsak hareketlerini arttırarak kolesterolü azaltır, kabızlığı önler tansiyonun azalmasını sağlar.

*Kepekli ekmek, yulaf, kurubaklagil gibi besinlere diyetinizde sıklıkla yer verin. Midede daha fazla kalarak acıkmayı geciktirir ve kan şekerinin hızlı yükselmesini önler.

*Diyette kalorisi düşük olduğu için diyet ve diyabetik ürünler sıkca tercih edilmektedir. Fakat bu gibi gıdalarında kalorisi vardır. Sadece diyet ürünlerinde yağ miktarı azaltılarak, diyabetik ürünlerde de şeker yerine tatlandırıcı kullanılarak enerjileri azaltılmıştır. Unutulmamalıdır ki bu gibi gıdalarda ölçülü tüketilmelidir. Aksi taktir de kilo alımı olur.

*Günde en az 2-2.5 litre su içilmelidir. Su ihtiyacımızı günlük tüketilen çay ve kahveden karşıladığımız düşünülmemelidir. Aşırı çay ve kahve tüketimi çarpıntı, kabızlık, damarlarda bozulma sonucu selülit ve kansızlık yapabilir.

Ayrıca aç karnına içilen sıcak sula veya limonlu sular yağ yakımında etkili değildir. Normal yağların üzerine dökülen sıcak su veya limon nasıl yağları yok etmiyorsa, vücudumuzda da öyle bir etki yapması imkansızdır. İçilen su sadece su ihtiyacımızı karşılar.

DYT.ELİF KÜÇÜK           

BESLENME VE DİYET UZMANI

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Ramazan ve Sağlık

Oruç tutmak dinimizin en önemli farzlarından biridir. Ramazan ayıyla birlikte beslenme alışkanlıklarımız tümüyle değişir. Ramazan boyunca sağlığınızı ve kilonuzu korumak...

Devamını Oku